Mâncatul din SUPERMARKET și DIN SACOȘĂ falimentează restaurantele și terasele. Ce spun specialiștii despre cel mai recent TREND de pe litoral

Mâncatul din SUPERMARKET și DIN SACOȘĂ falimentează restaurantele și terasele. Ce spun specialiștii despre cel mai recent TREND de pe litoral
Publicat: 26/08/2018, 15:54
Actualizat: 29/10/2018, 20:29

„În anii trecuți, în perioada estivală, achiziția unei vacanțe pe litoral devenise un atribut specific persoanelor cu un anumit nivel financiar, în condițiile în care prețurile mari la cazare îi determinau pe mulți români să aleagă destinațiile externe, precum Bulgaria și Turcia, semnificativ mai ieftine. Voucherele de vacanță, emise într-un număr mare în acest an, au inundat piața hotelieră, astfel că multe dintre spațiile de cazare au fost ocupate prin intermediul acestora. Din discuțiile purtate cu oamenii de afaceri de pe litoral, a reieșit faptul că dincolo de efectele pozitive, voucherele de vacanță au distorsionat climatul de business din sectorul Horeca”, a declarat Adrian Negrescu.

Potrivit managerilor teraselor și restaurantelor de la malul mării, în condițiile în care voucherele asigură gratuit cazare și în unele cazuri și masă, există un număr tot mai mare de turiști care se limitează la acest tip de serviciu sau mizează pe consumul de alimente sau băutură din supermarketuri.

„Efectele se văd în rezultatele restaurantelor, teraselor, pub-urilor și cluburilor de pe litoral. Deși există un public potențial, încasările lor nu urmează tendința pozitivă din sectorul hotelier”, precizează Negrescu.

„Oamenii de afaceri explică astfel și apariția pe litoral a tot mai multor unități de alimentație care oferă servicii în care PREȚUL este principalul argument. Tonetele, fast-food-urile și construcțiile improvizate au ajuns să facă o concurență extrem de puternică celor care au investit în dezvoltarea unor restaurante, terase, pub-uri etc. în care calitatea serviciilor și ambianța oferită (amenajări, program artistic etc.) se află în prim-plan”, precizează sursa citată.

Mulți investitori se gândesc să pună lacăte pe afecerile în care au investit, din cauza lipsei clienților, dar și a unor reguli de urbanism în comerțul stradal, potrivit consultantului.

„Au dispărut cinematografele și teatrele de vară, restaurantele și terasele sunt și ele pe cale de dispariție, iar mulți dintre investitorii de pe litoral se gândesc să se retragă. Considerăm că este nevoie de găsirea rapidă a unor soluții pentru a stimula investițiile de calitate pe litoral. Este nevoie de reguli foarte clare de urbanism, mai ales în comerțul stradal, de asigurarea unui climat investițional atractiv”, a adăugat Adrian Negrescu.

O analiză Frames arată – pe de altă parte – că sectorul hotelurilor, restaurantelor și cafenelelor (Horeca), luat în ansamblu, anunță pentru 2018 rezultate în creștere, peste 15 miliarde de lei, impulsionat de voucherele de vacanță.

„Voucherele de vacanță au stimulat semnificativ piața turismului românesc. În aceste zile, mare parte din hotelieri raportează sold-out, mulți înregistrând rezervări de până la 60-80% inclusiv pentru luna septembrie”, reiese din raport.

Asociația Națională a Agențiilor de Turisma anunțat, recent, că între ianuarie și iunie 2018 au fost emise aproximativ 14 milioane de vouchere pe hârtie și în format electronic, care valorează aproximativ 148 de milioane de euro, această sumă fiind de cinci ori mai mare față de cea din 2017.

Un român, în anul 2016, cheltuia în medie 124 de euro pe o vacanță (cel puțin o noapte de cazare), față de un polonez care consumă 191 de euro, iar de patru ori mai puțin decât un german și de șase ori mai puțin decât un austriac, arată datele de la Eurostat.Cel mai puțin cheltuie letonii, doar 107 euro. Locul întâi în clasament este ocupat de Luxemburg, unde un cetățean lasă în medie 767 de euro în vacanță, ocupantele următoarelor locuri în clasament fiind Malta cu 645 de euro și Austria cu 606 euro, arată datele de la Eurostat. Cheltuiala medie la nivel de UE a fost de 336 euro pentru o vacanță în 2016, arată aceeași sursă.

Foto: Hepta

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
"Eu sunt cel pe care îl căutaţi!" Autorul masacrului din Germania s-a predat. Atacul cu...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
14 copii din Buzău au rămas orfani de tată, după un accident cumplit. Cum s-a...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Cutremur în politică. Gabriela Firea se răzbună: Nimic nu e pierdut
Hackerii atacă utilizatorii iOS și Android prin metode care imită aplicații reale, spun experții
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Gestul impresionant al lui Ed Sheeran pentru Chris Hemsworth în timpul concertului de la București
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Suntem cu un pas mai aproape de implanturile care să trateze epilepsia